10.12.13

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΘΥΜΗΣΟΥΜΕ





Ο φίλος μου ο Χρήστος, παλιός συμφοιτητής μου στη Γερμανία και (πρωτίστως) σύγγαυρος από τη Θεσσαλονίκη, μου έστειλε τις ακόλουθες δύο ξεκαρδιστικές αναφορές του σχετικά με γλωσσικά μαργαριτάρια που τον πέτυχαν στο "δόξα πατρί".
Ιδού!


*************************

1.

Ακούστηκε πριν από λίγα λεπτά σε ανταπόκριση του συνεργάτη του ραδιοφωνικού σταθμού "Στο Κόκκινο" Αργύρη (δεν συγκράτησα το επώνυμο) από την Νότια Αφρική για την κηδεία του Mandela:
Ο Mandela ανασύστασε [sic!]... (λόγω του σοκ δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τι ακριβώς "ανασύστασε"· κάποιο κίνημα, το κράτος ή κάτι τετοιο).
Πάλι καλά που δεν ανέφερε τον Mandela ως Μαντέλη· κατ' αναλογίαν του Βαγγέλας-Βαγγέλης.

Και, επειδή nomen est omen (αν και ο καθηγητής μου, ο κ.  Will, μού είχε κάνει σύσταση να μη κάνω λογοπαίγνια με τα επώνυμα):

1. http://www.myetymology.com/latin/pelegrinus.html
2. http://astrologyincrime.com/north-must-equal-north/a-peregrine-planet/

Χαιρετώ.
Χρήστος

*************************

2.

Από προχθές μας έχει φάει τα αυτιά ο Νίκος Χατζηνικολάου στην ραδιοφωνική του εκπομπή στον Real FM διαφημίζοντας το DVD που μοιράζει την Κυριακή με την Real News:
"Είναι η ταινία με τον διάσημο Big (sic ως προς την προφορά) Crosby". Tην πρώτη φορά μάλιστα αναρωτήθηκε: "Cosby ή Crosby; Θα το ελέγξω και θα σας πω". 

Τρικυμία εν κρανίω! Πού να μην ήταν και διάσημος ο καλλιτέχνης! Άσε που θα μπορούσε να νομίσει ότι λέγεται Pig Crosby [κατ' αναλογίαν του Παμπειραϊκός - Β(λατινικόν)αbειραϊκός].
Είναι γνωστόν ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι επίμονα προσκολλημένος στην αμορφωσιά και την αγραμματοσύνη του και δεν σηκώνει μάλιστα και μύγα στο σπαθί του. Μη ξεχνάς ότι, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις που του είχαν γίνει από τηλεθεατές και ακροατές, επέμενε κάθε φορά που έβλεπε ν δίπλα σε τ να τα προφέρει πάντα και ανεξαιρέτως d (π.χ. έdονος, έdαση, αdίδραση).

Ξαναχαιρετώ.
Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: