5.5.10

ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΩΣ Ν' ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΑΤΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΑ;...



Νεκροί τρεις υπάλληλοι υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά από μολότοφ που έριξαν άγνωστοι, στη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης που βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι της Τετάρτη. Ακολούθησαν φωτιές και επεισόδια σε διάφορα σημεία της Αθήνας.



Ο παριστάνων τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μη διανοούμενος καν να παραιτηθεί, δήλωσε:

Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία. Δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία, δυνάμεις με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, εκμεταλλεύθηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με βόμβες μολότοφ προκάλεσαν το θάνατο τριών συμπολιτών μας και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή άλλων. Επιχείρησαν επίσης να εισβάλουν στη Βουλή. Εκφράζω την οδύνη μου για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας και απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτοί που δολοφονήσαν τους τρεις εργαζόμενους συνανθρώπους μας θα συλληφθούν. Θέλω να τονίσω ότι ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας, που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας.


Ο παριστάνων (ακόμα) τον Πρωθυπουργό, Γιώργος Παπανδρέου, είπε από του βήματος της Βουλής:

Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο. Όμως τρεις οικογένειες ζουν το δράμα τους χωρίς λόγο, χωρίς καμία σχέση με «επιτήρηση» και «επιτηρητές». Σε αυτούς που σήμερα θρηνούν τα τρία παιδιά λέμε ότι, οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Δεν μπορεί να έχουν καμία κάλυψη, καμία άμεση ή και έμμεση πολιτική υποστήριξη. Και είναι ανάγκη όλοι ανεξαιρέτως να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας. (...) Κανείς μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Φυσικά, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή να συζητήσουμε γι’ αυτές. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα για να αλλάξει επιτέλους πορεία η χώρα. Και μπορεί να αλλάξει. Να κάνουμε μια νέα αρχή.


Ο παριστάνων τον πολιτικό, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, είπε από του βήματος της Βουλής:

Ακραία στοιχεία τρομοκρατούν και δολοφονούν το λαό. Είμαστε όλοι εδώ για να εκφράσουμε τη βούληση για διασφάλιση της Δημοκρατίας που εκφράζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα. Ως σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα πρέπει από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να διακηρύξουμε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι για βία. Εμείς είμαστε εγγυητές της ομαλότητας, η χώρα έχει περάσει χειρότερα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι.



Κι από κοντά ο παριστάνων τον Δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε:

Η πόλη της Αθήνας εκφράζει την οδύνη της για τους τρεις νεκρούς και την οργή της για τη νέα καταστροφή της, από τους γνωστούς-αγνώστους, που σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι που μαζικά διαδήλωσαν για τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην καθημερινότητά τους. Αναρωτιέμαι πόσους νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε, πόσες καταστροφές της πόλης πρέπει να ζήσουμε προκειμένου να βρεθεί μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που να πει το μεγάλο όχι σε αυτή την κατάσταση, εξαφανίζοντας τώρα, απόψε το βράδυ, όλους αυτούς τους τρομοκράτες της πόλης μας.



Νά σου και ο γνωστός τοις πάσι ΣΕΒ, που έχει πρόεδρο τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο:

Ο ΣΕΒ δηλώνει ότι συμμερίζεται την οδύνη για τη δολοφονία τριών αθώων εργαζομένων, που πλήρωσαν το γεγονός ότι βρίσκονταν ευσυνείδητα στον χώρο της δουλειάς τους και συντάσσεται με τη δίκαιη αγωνία των πολιτών αυτής της χώρας, που βλέπουν την κοινωνική ομόνοια και σταθερότητα να ναρκοθετείται με τέτοιον τρόπο σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο στιγμή.



Και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δεν παρέλειψε να μιλήσει και να πεί:


Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί. Και κυρίως αυτοί που μιλούν για ανυπακοή στο Σύνταγμα όπως και αυτοί που πάντα χαϊδεύουν τους ταραχοποιούς, αλλά και αυτοί που έχουν την ευθύνη της επιβολής της έννομης τάξης. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Δυστυχώς ζήσαμε άλλη μια τραγωδία, που δεν ταιριάζει σ' ένα ευνομούμενο κράτος. Θρηνούμε πλέον θύματα και η εικόνα της χώρας έχει αμαυρωθεί πλήρως στην παγκόσμια κοινότητα. Όλα τα περιθώρια εξαντλήθηκαν. Επιτέλους θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να καταλογισθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν για την νέα αυτή τραγωδία. Αυτές είναι ώρες επικίνδυνες. Απαιτείται σύνεση και περισυλλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να δείξει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ούτε και η ίδια η κοινωνία θέλει κάτι τέτοιο. Ζητεί επιβολή της τάξης. Πρώτιστο αγαθό είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και η προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που κάποιοι θέλουν να καταλύσουν.

ΠΩΣ Ν' ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΤΟΣΗ ΣΚΑΤΙΛΑ;!

2 σχόλια:

Hades είπε...

Αιχμηρότατος τολμώ να πω.
Αν μου επιτρέπεις μόνο μια πρόταση: μήπως να παρουσίαζες τον κακλαμάνη ως παριστάνοντα πρόεδρο ΚΕΔΚΕ; Είναι κρίμα να αφήνεις όλους τους υπολοίπους δημάρχους απ'έξω.

Κι όσον αφορά τον Χρυσοχοίδη, γιατί να παραιτηθεί ο άνθρωπος; Μόνο 3 πέθαναν και μάλιστα, όχι από αστυνομικούς. Άρα υπάρχει προφανής επιτυχία...
Άσε με πια με τους καραγκιόζηδες, μην πω τίποτε χειρότερο...

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ Hades: Μα έκαμα απλή... "σταχυολόγηση". Πόσο σκατό, νομίζεις, ότι μπορώ να αντέξω;