6.2.08

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 72 - 70. ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΛΟΥΣ!



Αντιγράφω από το contra.gr.


Το ντεμπούτο του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο του Ολυμπιακού συνοδεύτηκε από μία αγχώδη νίκη. Οι ερυθρόλευκοι με καλάθι του Μαυροκεφαλίδη 4 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, επικράτησαν με 72-70 και προκρίθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό. Εξαιρετικός ο Βασιλειάδης, έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση του Ολυμπιακού.

Ο Αρης, φανερό από την αρχή αυτό, είχε μία ξεκάθαρη στρατηγική και ήξερε πως θα την ξεδιπλώσει στο παρκέ. Για τον Ολυμπιακού αυτό ήταν απλά αδύνατον. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο δεν θα ήταν δυνατό οι ερυθρόλευκοι να συνεχίσουν να παίζουν αυτό το ελεύθερο και πολλές ανεύθυνο μπάσκετ του Γκέρσον. Δόθηκαν εντολές για συνεργασίες ανάμεσα στους ψηλούς, για μεγάλες επιθέσεις, για σκληρή άμυνα, πράγματα άγνωστα στην προηγούμενη εποχή.

Ασφαλώς, το know how του Αρη υπερίσχυσε αρχικά. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ πήρε σκορ από τον Μάσεϊ και τον Ράιτ, είδε όμως όλους τους παίκτες που έριξε στο παρκέ να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Ο Μπόισα σκόραρε 5 συνεχόμενους πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Καλαϊτζής έβαλε δύο κρίσιμα σουτ στο ίδιο διάστημα, ο Ηλιάδης πρόσφερε ανάσες και σημαντικούς πόντους.

Oυδείς, άρα, απόρησε όταν ο Αρης πήρε σημαντικό προβάδισμα στο σκορ. Το 14-17 και το 18-20 της πρώτης περιόδου έγινε 24-31 και 31-41 στη δεύτερη διάστημα κατά το οποίο ο Χέρμπερτ έβγαλε λαγούς από το καπέλο του. Ο Γιαννάκης στον απέναντι πάγκο, δεν είχε και πολλές επιλογές. Δοκίμασε όλους τους παίκτες του ξέροντας όμως ότι θαύματα από τη μία στιγμή στην άλλη δεν γίνονται.

Ο Αρης είχε πια και το ψυχολογικό προβάδισμα. Οι παίκτες του ήξεραν ότι κάθε τους καλάθι θα προκαλούσε μία επιπλέον πληγή σε ένα ήδη πληγωμένο κορμί. Φρόντισαν λοιπόν να εξαντλούν τις επιθέσεις τους και να κάνουν το καλύτερο δυνατό στα τελευταία 3-4 δευτερόλεπτα. Τα κατάφεραν πολύ καλά στην αρχή (29-48), όταν όμως ο Ολυμπιακός έσφιξε και άλλο την άμυνά του η αποτελεσματικότητα του σχεδίου δεν ήταν η ίδια. Οι ερυθρόλευκοι επιχείρησαν να βγάλουν ενέργεια και στην επίθεση, τα καλάθια όμως έρχονται με ιδρώτα και αίμα. Παρόλα αυτά η διαφορά μειώθηκε (46-50, 48-53) χωρίς ωστόσο ο Ολυμπιακός να περάσει μπροστά.

Αυτό έγινε στη συνέχεια όταν ο Γιαννάκης επέμεινε στην ίδια συνταγή (καλή άμυνα, μεγάλες επιθέσεις). Ο Κώστας Βασιλειάδης, ανανεωμένος ψυχολογικά, πήρε την ευθύνη για μεγάλα, κρίσιμα σουτ και ευστόχησε βάζοντας φωτιά στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός απέκτησε προβάδισμα με +7 (66-59), ο Αρης όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Ο ξεχασμένος από τον προπονητή του Τσαλδάρης πήρε θέση στο παρκέ και έδωσε λύσεις έστω και αν τράβηξε από τα μαλλιά τα σουτ ενώ στην κρίσιμη ώρα ο Μάσεϊ φώναξε «παρών». Με τρίποντο του Ελληνα γκαρντ και στη συνέχεια με λέι-απ του Ουάσιγκτον, οι Θεσσαλονικείς πέρασαν μπροστά (69-70) ενώ απέμενε ένα λεπτό. Ο Βασιλόπουλος σκόραρε με μία βολή (70-70) και η μπάλα πήγε στα χέρια των παικτών του Αρη για την πιο κρίσιμη επίθεση. Η επιλογή του Ράιτ ήταν κάκιστη (σουτ με πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας) και ο Ολυμπιακός είχε πλέον την τύχη στα χέρια του. Ο Τεόντοσιτς τρύπωσε μέσα στην άμυνα του Αρη, τράβηξε παίκτες πάνω του και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Μαυροκεφαλίδη. Ο «Μαύρος» τελείωσε η φάση και υπέγραψε τη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού στα τέσσερα δευτερόλεπτα αφού το σουτ-απελπισίας του Ουάσιγκτον δεν βρήκε στόχο.

ΣΤΑΡ

O Κώστας Βασιλειλάδης, κατ΄εξοχήν παίκτης ψυχολογίας αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό για να δίνει λύσεις με τα φαρμακερά μακρινά σουτ. Εχοντας πλέον στον πάγκο τον προπονητή του στην Εθνική Εφήβων του 2005 Μάνο Μανουσέλη αλλά και τον ομοσπονδιακό Παναγιώτη Γιαννάκη, ο Ελληνας σουτέρ βρήκε νέο κίνητρο, το κίνητρο που χρειαζόταν. Κόντρα στον Αρη, ηγήθηκε της μεγάλης αντεπίθεσης του Ολυμπιακού στο τέταρτο δεκάλεπτο και ανέλαβε την ευθύνη όταν η μπάλα «έκαιγε». Τα κατάφερε περίφημα και του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Δεν λέμε, καλός παίκτης ο Ουάσιγκτον, με ενέργεια και καλές εμπνεύσεις αλλά στα τελευταία λεπτά αποτέλεσε παράγοντα απορρύθμισης του παιχνιδιού του Αρη. Μετρήσαμε, χωρίς υπερβολή, τουλάχιστον τέσσερις κάκιστες, βιαστικές επιλογές που έφεραν σε δυσχερή θέση στην ομάδα του. Καλός ο ενθουσιασμός, αλλά λίγη σύνεση δεν βλάπτει.

ΣΧΟΛΙΟ

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόλμησε να αλλάξει πολλά μέσα σε ελάχιστες ημέρες και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος. Εχει βέβαια αρκετή δουλειά ακόμα ο «Δράκος» αλλά από το πρώτο κιόλας παιχνίδι κατάφερε να τονώσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση του Κώστα Βασιλειάδη και του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Κατά τα άλλα, οι προθέσεις του Ελληνα κόουτς ήταν ολοφάνερες. Θέλει καλή άμυνα, οργανωμένο,και με φρένο μπάσκετ στην επίθεση έτσι ώστε να έχει τον έλεγχο. Ο Αρης, σαφώς πιο δεμένος αυτήν την εποχή, καταδικάστηκε επειδή οι παίκτες του έχασαν τη φρεσκάδα τους στο τέλος. Λογικό για μία ομάδα που προσπαθεί να συντηρηθεί με ένα ροτέισον 8 παικτών.

Τα δεκάλεπτα: 18-20, 31-43, 48-53, 72-70.

2 σχόλια:

τουκιθεμπλομ είπε...

Οικτροί. Προσπαθώ να καταλάβω τι φταίει και ο Ολυμπιακός αντί να βελτιώνεται γίνεται ακόμα χειρότερος. Πανηγυρίζουμε για τη νίκη κόντρα στον Άρη λες και την πετύχαμε με αντιπάλους τον Γκάλη και τον Γιαννάκη εν έτει 1989.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

@ ΤΟΥΚΙΘΕΜΠΛΟΜ: Εντάξει... μακροθυμία και υπομονή χρειάζεται. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Χαίρε!